18 Σεπ 2008

Βατοπέδι στη Λοκρίδα

Από την Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ και το lamianews

Έτοιμος να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να υπογράψει για να παραχωρηθεί έκταση 12.000 περίπου στρεμμάτων στον Έξαρχο της Λοκρίδας για την εγκατάσταση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων δείχνει ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Κιλτίδης που σύμφωνα

με δηλώσεις του βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Την ίδια στιγμή στις ίδιες δηλώσεις του ο κ. Κιλτίδης φαίνεται να περιπλέκει ακόμη περισσότερο την υπόθεση που έχει σχέση με τη διαμάχη στην Άνω Αγόριανη, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος παρέπεμψε την υπόθεση για γνωμοδότηση στο νομικό συμβούλιο του κράτους. Αυτά προκύπτουν από συνέντευξη που έδωσε ο κ. Κιλτίδης χθες το πρωί στο ΣΚΑΪ, όπου ανάμεσα σε άλλα θέματα αναφέρθηκε και στα δύο αυτά αγκάθια της περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Κιλτίδη ιδιαίτερα για το θέμα της Άνω Αγόριανης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα και γι' αυτό τον παρέπεμψε στον νομικό συμβούλιο του κράτος. Όμως από εκεί και μετά γεννιούνται μια σειρά από ερωτήματα που αφού το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται σε άλλη φάση της διαδικασίας στη λεγόμενη "Επιτροπή αποτερματισμού" η οποία πρέπει να αναζητήσει και να βρει τα όρια της δασικής και μη δασικής έκτασης. Η συγκεκριμένη επιτροπή μέχρι σήμερα δεν έχει καταλήξει και έτσι η κίνηση του κ. Κιλτίδη έχει προκαλέσει ακόμη και σε νομικούς που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν έχει αποτυπωθεί, ούτε το ερώτημα το οποίο έχει υποβληθεί στην πάροδο του νομικού συμβουλίου του κράτους. Πρόκειται ωστόσο για μια υπόθεση που έρχεται από τον περασμένο αιώνα και έχει προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ των δήμων Θεσσαλιώτιδας και Ξυνιάδας.

Έτοιμος για υπογραφή


Στις πιέσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής απέδωσε ο κ. Κιλτίδης την πρόθεσή του να προχωρήσει στην υπογραφή παρά την άρνηση των υπηρεσιακών παραγόντων να συνηγορήσουν. Πρόκειται για μια υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε ο ίδιος προσωπικά αφού έκανε ειδική επίσκεψη πριν από έξι μήνες περίπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δηλώσεις του είχε κρατήσει συγκεκριμένες αποστάσεις από όλες τις απόψεις κάτι όμως που φαίνεται ότι ανετράπη το μεσοδιάστημα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Κιλτίδη είναι θέμα χρόνου το να πέσουν οι υπογραφές και να διαγραφούν δύο βασικά θέματα που απασχολούν τη διοικητική ιεραρχία του υπουργείου του. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για έκταση η οποία πέρασε στα χέρια ιδιωτών χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα το δημόσιο και ιδιαίτερα το Υπουργείο Γεωργίας να αναγνωρίσει την κυριότητα της. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας μέχρι σήμερα περισσότερα από δέκα χιλιάδες στρέμματα θεωρούνται ως δημόσια δασικά.

Για να προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση θα πρέπει καταρχήν το Υπουργείο Γεωργίας να κάνει πίσω στο ιδιοκτησιακό θέμα όπως επίσης θα πρέπει να κάνει πίσω και σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό της συγκεκριμένης έκτασης. Το αίτημα που έχει τεθεί από την πλευρά των επενδυτών είναι να αναγνωρισθεί η ιδιοκτησία τους από την πλευρά του υπουργείου όπως επίσης να αποχαρακτηριστούν από δασικά και να θεωρηθούν τα 10.000 στρέμματα ως γεωργική έκταση και έτσι να υπάρχει δυνατότητα να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις που θα μπορέσει αυτή η έκταση να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση των εγκαταστάσεων. Μέχρι σήμερα το σύνολο των υπηρεσιακών παραγόντων στη διοικητική ιεραρχία του Υπουργείου Γεωργίας είχαν σαφέστατα αντίθετη άποψη και τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν προκύπτει από πουθενά, ενώ οι ίδιες υπηρεσίες έχουν αλλάξει άποψη. Το μόνο ενδεχόμενο που υπάρχει σε αυτή την περίπτωση και ουσιαστικά κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις του υφυπουργού Γεωργίας είναι η προσφυγή του υπουργού στο νομικό συμβούλιο του κράτους, έτσι ώστε να εκδοθεί κάποια γνωμοδότηση εάν γίνει αποδεκτή από την πλευρά του υπουργείου, τρέχουν οι παρεπόμενες διαδικασίες λύσης και πέφτουν οι υπογραφές με αποτέλεσμα 12.000 περίπου στρέμματα να περάσουν ελεύθερα στους επενδυτές για την ανέγερση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

Το δεύτερο Βατοπέδι

Την πεπατημένη μετά το Βατοπέδι δείχνουν να ακολουθούν τα κυβερνητικά στελέχη αφού και στην περίπτωση των 12.000 στρεμμάτων του Έξαρχου παρακάμπτουν τις υπηρεσίες μέσα από γνωμοδοτήσεις τις οποίες κάνουν αποδεκτές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν δύο γνωμοδοτήσεις.

Η μια αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση αν πέσουν οι υπογραφές τότε αυτές ξεπερνούν κάθε όριο διευκόλυνσης. Να θυμίσουμε ότι η παρόμοια περίπτωση με την λατομική περιοχή, αν και όλες οι πλευρές γνώριζαν ότι το ελληνικό δημόσιο θα χάσει την συγκεκριμένη έκταση, οδήγησαν τα πράγματα στη δικαιοσύνη σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και δεν αποκλείεται αν βεβαίως χάσει τη δίκη, σε δεύτερο βαθμό να προχωρήσει σε αναίρεση.

Εδώ το ίδιο το υπουργείο μέσα από τις εντολές που δίνει τιμωρεί μια ολόκληρη πόλη και συγχρόνως και την επιχειρηματικότητα σε αυτή την πόλη. Αντίθετα για την διευκόλυνση των επενδυτών βρέθηκε τρόπος για να μην συρθεί η υπόθεση στα δικαστήρια, που θα απαιτούσαν πολύ περισσότερο χρόνο για να την διερευνήσουν. Αν βέβαια σκεφτεί κάποιος ότι όλη αυτή η πρακτική γίνεται εν ονόματι της πίεσης των φορέων της περιοχής τους οποίους χρησιμοποιούν για προκάλυμμα τότε αποκαλύπτονται μια σειρά από πράγματα, αφού το ίδιο το υπουργείο δεν κατανοούσε με τίποτα τις πιέσεις μιας ολόκληρης πόλης και του συνόλου των φορέων και επέβαλε να οδηγηθούν τα πράγματα στη δικαιοσύνη.

Την ίδια στιγμή και μόνο ο χαρακτηρισμός του μεγαλύτερου τμήματος της έκτασης πέρα από το ιδιοκτησιακό, αφήνει αρκετά θέματα και δημιουργεί ήδη συνθήκες ενός νέου σκανδάλου που βεβαίως αναμένεται να ξεδιπλωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Το καρέ της παρανομίας

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκταση ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αφού από την πλευρά του δασαρχείου θεωρείται και δημόσια και δασική εντούτοις οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας άγνωστο για ποιο λόγο προχώρησαν στην αδειοδότηση και στην ανόρυξη γεωτρήσεων παρά το γεγονός ότι αμφισβητείται ακόμη η συγκεκριμένη έκταση. Την ίδια στιγμή και μόνο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα ελλειμματική σε νερό, και μόνο το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να εφαρμόζονται και στις γεωτρήσεις των αγροτών εν τούτοις άγνωστο για ποιο λόγο η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει εξασφαλίσει τη σχετική άδεια, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα. Συγχρόνως πρέπει να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία τα οποία έχουν υποβληθεί θεωρούνται αμφιλεγόμενα επιστημονικά και το κυριότερο ιδιαίτερα αποσπασματικά μιας και στη ευρύτερη περιοχή η έλλειψη νερού είναι καθοριστική. Να θυμίσω ότι πρόσφατα οργανώθηκε επιστημονική ημερίδα στην Αταλάντη που αν και δεν έγιναν συγκεκριμένες αναφορές σε αυτό το θέμα εντούτοις από τα χείλη του προέδρου της επιτροπής κατά της ερημοποίησης έγινε σαφέστατη περιγραφή των επιπτώσεων από μια τέτοια δραστηριότητα. Η κίνηση του υφυπουργού κ. Κιλτίδη σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες αποφάσεις που στο μεσοδιάστημα έχουν προκύψει προκαλεί έναν έντονο προβληματισμό σε όλους όσοι έχουν γνώση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.