20 Σεπ 2008

Υπολογισμούς χωρίς τον ξενοδόχο
στην υπόθεση της μεγάλης Τουριστικής Επένδυσης

Ποιοι πιέζουν τον Υφυπουργό κ. Κιλτίδη για τις χαριστικές γνωμοδοτήσεις και τους ύποπτους αποχαρακτηρισμούς σε 12.000 στρέμματα στον Έξαρχο Αταλάντης

http://laminews.blogspot.com



Υπολογισμούς χωρίς τον ξενοδόχο έκαναν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της μεγάλης τουριστικής επένδυσης πώς σκέφτονται να κάνουν στον Έξαρχο Αταλάντης. Εκεί που πίστευαν ότι όλα είναι έτοιμα και ποιες ήταν οι τελευταίες λεπτομέρειες μέχρις ότου ξεκινήσει η επένδυση, εκεί που πίστευαν ότι από την αρχή του 2008 θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει το πρώτο στάδιο τώρα το ένα μετά το άλλο αποκαλύπτονται τα αγκάθια.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο υφυπουργός Γεωργίας αναγκάστηκε να προσφύγει σε γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «σέντρα» για να καμφθεί η αντίδραση των υπηρεσιακών παραγόντων που δεν θέλουν να σκέπτονται ότι θα μπορούσε να κάνουν πίσω στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Για να παρακάμψουν την προσφυγή στη δικαιοσύνη και 8 ή 10 χρόνια που απαιτούνται για την δικαστική εκκαθάριση δείχνουν να λύνουν το θέμα με μια γνωμοδότηση σαν αυτές που είναι στην επικαιρότητα με την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Άλλωστε μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί αρκετές κυβερνητικές παρεμβάσεις για το συγκεκριμένο θέμα και έχει αποτυπωθεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των κυβερνητικών παραγόντων για την εξέλιξή του.

Το ότι αλλά πίστευαν ακόμη και οι αρμόδιοι στα υπουργεία κ.ά. βρήκαν μπροστά τους προκύπτει αβίαστα από την απάντηση που δόθηκε ενάμιση χρόνο πριν στο βουλευτή της Ν.Δ. Ηλία Καλλιώρα από το υπουργείο Τουρισμού που συνοδευόταν από έγγραφο της «ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ» που είχε αναλάβει ως σύμβουλος στη συγκεκριμένη επένδυση.
Με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια σε σχέση και με τους χρόνους και με την οργάνωση αλλά και με τις προβλέψεις οι αρμόδιοι έλεγαν τότε στην απάντησή τους:

«Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Εξάρχου και σε έκταση 12.500 στρεμμάτων περίπου, πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση της τουριστικής επένδυσης – συγκροτήματος «Atalanti Hills», συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατ. € και συνολικού χρονοδιαγράμματος 20 χρόνια (2008-2028). Η εν λόγω επένδυση, που θα έχει αγροτουριστικό χαρακτήρα, αναμένεται να μετατρέψει την περιοχή σε Golf Destination, δεδομένου ότι στην έκτασή της θα περιλαμβάνει: 1) 3 γήπεδα γκολφ 18 οπών και περίπου 700 στρεμμάτων έκαστο, 2) 3 ξενοδοχεία 5* με συνολικά 1.500 περίπου κλίνες, 3) συνεδριακό κέντρο 800 θέσεων, 4) τουριστικά χωριά 5.000 κατοικιών, 5) Ακαδημία γκολφ, 6) Ιππικό Κέντρο, 7) συγκρότημα με γήπεδα τένις (το ένα για 800 θεατές), 8) Πολιτιστικό Κέντρο που θα περιλαμβάνει ανοιχτό θέατρο 700 θέσεων, 9) χωριό περιπέτειας για παιδιά, 10) βοτανικό λόφο, 11) εκτεταμένες βιολογικές καλλιέργειες και επιλεγμένες εκτροφές, 12) water park, 13) Αθλητικό Κέντρο, 14) Κέντρο Σκοποβολής και τέλος, 15) Ελικοδρόμιο.

Όπως είναι αναμενόμενο, η ανωτέρω επένδυση, εκτός των άλλων, αναμένεται να: α) δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας (τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση της λειτουργίας), β) πολλαπλασιάσει το εισόδημα της περιοχής, γ) εκσυγχρονίσει τις τουριστικές υποδομές της περιοχής, δ) αναδιαρθρώσει το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν όχι μόνο της περιοχής Αταλάντης αλλά και ολόκληρου του Νομού και της Περιφέρειας, ε) αναβαθμίσει την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών αναψυχής, στ) επιμηκύνει την τουριστική περίοδο στην περιοχή και το Νομό, ζ) προστατέψει και να αναδείξει το φυσικό κάλλος της περιοχής, η) προσελκύσει αλλοδαπούς τουρίστες υψηλών εισοδημάτων.»

Σχόλιο Lamianews: Σήμερα όμως τα πράγματα ξεδιπλώνονται διαφορετικά. Δεν φτάνουν μόνο η καλή θέληση των ενδιαφερομένων, να φτάνουν τα σχέδια ούτε οι προθέσεις, δεν φτάνουν τα χρήματα αλλά χρειάζεται και πολύ «σπρώξιμο» από κομματικούς και κυβερνητικούς παράγοντες όλων των επιπέδων. Που δεν είναι τυχαίο αυτή η υπόθεση θέλει παρόμοιους χειρισμούς με αυτούς που σημαδεύουν την επικαιρότητα με τις εκτάσεις του Βατοπεδίου. Την ώρα που κατηγορούνται κυβερνητικά στελέχη οι χαριστικές πράξεις, την ώρα που κατηγορούνται υπηρεσιακοί παράγοντες για στρατευμένες ερμηνείες μοιάζει τουλάχιστον αφελές το επιχείρημα του κ. υφυπουργού που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από την συγκεκριμένη υπόθεση να θολώσει τα νερά με μοναδική αναφορά στις πιέσεις των κατοίκων και των φορέων. Άραγε αρκούν από μόνες τους αυτές οι πιέσεις;

Τα πράγματα δείχνουν να είναι περισσότερο σύνθετα απ' όσο παρουσιάζονται. Μέχρι σήμερα έχει αποκαλυφθεί παρότι έχουν δείξει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους ο Δούκας, ο Κιλτίδης, ο Σπηλιωτόπουλος, ο Χειμάρας, ο Σκορδάς, όλοι οι Βουλευτές του νομού που προσδοκούν να πάρουν ένα κομματάκι και τους διορισμούς, οι δήμαρχοι και οι παράγοντες της Λοκρίδας, αφού έχουν πάρει σαφείς υποσχέσεις.

Έχουν μεταβληθεί σε λιοντάρια κάποιοι αυτοδιοικητικοί γιατί πήραν κάποιες δουλίτσες και άλλοι γιατί πήραν υποσχέσεις για μελλοντικές δουλειές… Δεν είναι τυχαίο ότι λίγα ευρώ και κάποια τραπέζια μπούκωσαν αρκετά διακομματικά στόματα και βαφτίζουν την ρεμούλα σε ανάπτυξη. Αλλαγές σε αυτές τις πιέσεις και σε αυτή την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς αναφέρονταν ο κ. υφυπουργός στις δηλώσεις του;