26 Μαρ 2009

Έκθεση «καταπέλτης» του Συνηγόρου του Πολίτη για την «επένδυση» στις Νηές

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΛΜΥΡΟΥ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έκθεση «καταπέλτης» του Συνηγόρου του Πολίτη για την «επένδυση» στις Νηές

Ο Συνήγορος του Πολίτη με έκθεσή «καταπέλτη», που απευθύνεται προς πολλούς αποδέκτες, μετά από προσφυγή της «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» Αλμυρού και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1) Για το γήπεδο γκολφ 18 οπών, χρειάζονται 550 στρέμματα και η διαθέσιμη έκταση είναι 330 στρέμματα, ενώ εκκρεμούν προσφυγές της εταιρείας για τον αποχαρακτηρισμό άλλων εκτάσεων για τη συμπλήρωση του απαραίτητου γηπέδου. Πάντως δεν έχει κατατεθεί αίτηση για αδειοδότηση γηπέδου γκολφ, ενώ σχετική Υπουργική Απόφαση, όπως αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, απαιτεί τη συνεκτίμηση των επιπτώσεων του γηπέδου γκολφ με τις υπόλοιπες τουριστικές και άλλες εγκαταστάσεις……

2) Για την ξενοδοχειακή μονάδα των 999 κλινών ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει ότι η μονάδα σχεδιάζεται, μελλοντικά, να επεκταθεί σε μονάδα 1.400 κλινών και ερωτά την Περιφέρεια αν είναι στην αρμοδιότητά της η αδειοδότηση…..

3) Για το συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών αναφέρει την άποψη της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ σύμφωνα με την οποία: «Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην επιβάρυνση του χερσαίου και υδάτινου περιβάλλοντος από τα υγρά απόβλητα του οικισμού. Στο πλαίσιο αυτό να εξεταστούν και να εκτιμηθούν οι αθροιστικές και συνεργατικές επιπτώσεις από τη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 1.000 κλινών που προβλέπεται να λειτουργήσει σε όμορο γήπεδο…»

4) Για τη μονάδα αφαλάτωσης αναφέρει ότι: «Δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή σχεδιάζεται η κατασκευή γηπέδου γκολφ, το οποίο έχει τεράστιες απαιτήσεις σε νερό, απαιτείται η αποσαφήνιση της δυναμικότητας της μονάδας αφαλάτωσης και των έργων που αυτή θα εξυπηρετεί»…..

5) Για τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού αναφέρει ότι απαιτείται η εκπόνηση ξεχωριστής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα περιλαμβάνει τα έργα διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων σύμφωνα με την πρόβλεψη για δυναμικότητα 4.000 κατοίκων!!!

6) Απευθυνόμενος στη Ν.Α. Μαγνησίας, ζητά την αποστολή του Τοπογραφικού και όλων των εγγράφων, βάσει των οποίων εξεδόθη το 19/2005 Πρακτικό θετικής γνωμοδότησης της ΝΕΧΩΠ της ΝΑΜ…..

7) Ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι το σύνολο των έργων που προγραμματίζονται σε περιοχή η οποία έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Τοπίων Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους του ΕΜΠ, συνεπάγεται «πολλαπλές σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον».

Για την «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»: Χρήστος Καραζούπης
Για την ΠΠΜ: Κώστας Βολιώτης