15 Ιουλ 2014

Κρατήστε: το 55% της επένδυσης από επιχορηγήσεις

«Θηλιά» 124 εκατ. για τον Αχ. Κωνσταντακόπουλο και 144,3 εκ. σε δάνεια
Η πορεία του Costa Navarino στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, δεν άφηνε σε κανένα το αίσθημα ότι μπορεί να κάθεται πάνω σε «αγκάθια» υποχρεώσεων που να φαντάζουν ανυπέρβλητες, παρά την πολλαπλή στήριξη που είχε ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος από την Aegean Airlines, στην οποία είναι μέτοχος, από τον Δήμο Πύλου αλλά και από ξένους tour operators που πρόβαλαν το Costa Navarino σε όλο τον κόσμο, ως το ξενοδοχείο - κόσμημα της Μεσσηνίας.


Το μεγαλύτερο «αγκάθι», το οποίο προκαλεί ακατάσχετη αιμορραγία στην ΤΕΜΕΣ είναι το ομολογιακό δάνειο των 146,332 εκατ. ευρώ το οποίο έχει πάρει. Βέβαια, κατόρθωσε μέσα σε ένα χρόνο να το μειώσει κατά 47 εκατ. ευρώ περίπου, αφού στα τέλη του 2012 ανερχόταν σε 193,450 εκατ. ευρώ. Ακόμα και στην περίπτωση αυτή όμως, το ομολογιακό δάνειο αποτελεί «θηλιά» για τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, καθώς, μαζί με τις άλλες υποχρεώσεις προς τράπεζες, προμηθευτές και ασφαλιστικά ταμεία (που συμπληρώνουν το συνολικό ποσό των 157,062 εκατ. ευρώ), χρειάζεται αλματώδη αύξηση του τζίρου για να εξυπηρετηθεί και όχι μόνο 25% που είναι ο στόχος της ανόδου για το 2014, που έχει θέσει η Starwood, η οποία διαχειρίζεται το Costa Navarino.

Συνεχείς απώλειες

Οι δυσκολίες για το Costa Navarino ξεκίνησαν από τον καιρό της έμπνευσης του αείμνηστου πλέον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου να επενδύσει στον τουρισμό της Μεσσηνίας με ένα τεράστιων διαστάσεων ξενοδοχειακό συγκρότημα. Χρειάστηκαν πολλά χρήματα για να γίνει αυτό. Μάλιστα τότε, είχε κατηγορηθεί ότι για την κατασκευή του όλου εγχειρήματος χρησιμοποιήθηκαν 25% κεφάλαια από τον ίδιο, 20% από δάνεια και 55% από επιχορηγήσεις (συνολικά του δόθηκαν 325 εκατ. ευρώ, περίπου το 40% του περιφερειακού προγράμματος της Πελοποννήσου). Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της ΤΕΜΕΣ, δαπανήθηκαν 477 εκατ. ευρώ για να ανεγερθεί το «διαμάντι» της Πύλου, από τα οποία τα 360 εκατ. ευρώ αφορούν στα κτίρια και τα υπόλοιπα σε τεχνικά έργα.

Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του όμως το Costa Navarino, χάνει 124 εκατ. ευρώ, καθώς τόσες είναι οι συνολικές ζημιές που καταγράφονται στον ισολογισμό της ΤΕΜΕΣ. Θα μπορούσε να πει κανείς, γιατί ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος δεν ρευστοποιεί μέρος της επένδυσης για να ξεφύγει από το τεράστιο ύψος των χρεών. Και αυτή η περίπτωση όμως, δεν αποτελεί λύση, καθώς τα άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία της ΤΕΜΕΣ, ανέρχονται σε 12,7 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ μικρό σε σχέση με τα χρέη.

Έμπειροι άνθρωποι του τουρισμού πάντως υποστηρίζουν ότι η οικονομική αιμορραγία του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου ήταν κάτι το αναμενόμενο, καθώς η επένδυση έγινε σε μία εποχή που δεν υπήρχε οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, ενώ στη συνέχεια το Costa Navarino έπεσε κι αυτό θύμα της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας που επικράτησε.

Πολλοί μάλιστα θεώρησαν λάθος την στρατηγική που ακολούθησε ο Αχ. Κωνσταντακόπουλος, θέλοντας να αναδείξει το Costa Navarino ως τόπο φιλοξενίας επωνύμων και εφήμερων ανθρώπων της σόουμπιζ. Επίσης, άλλο ένα στοιχείο που συνετέλεσε στις ζημιές, ήταν και η σχεδόν μηδενική εκμετάλλευση του συνεδριακού τουρισμού, παρά το γεγονός ότι ο στόχος ήταν η φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων παγκοσμίου επιπέδου. Κι αυτό βέβαια ήταν απόρροια της γενικότερης αστάθειας.

Το επιχειρησιακό αναπτυξιακό πλάνο του Αχ. Κωνσταντακόπουλου περιλαμβάνει για την τριετία 2014 – 2016 την υλοποίηση επένδυσης, που υπολογίζεται να φθάσει στα 100 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αυτή περιλαμβάνει τρία νέα γήπεδα γκολφ, που θα προστεθούν στα δύο γήπεδα γκολφ που λειτουργούν ήδη.